Sabtu, 31 Julai 2010

Majlis 2 dalam 1

Assalamualaikum..hari ni dapat jemputan dari cikgu shamsudin n maisarah buat majlis tahlil n besday Hulaif yang pertama....
Bermulanya majlis tahlil....

Selepas tahlil baru la keluar kek ni n pulut kuning...seperti biasa kek n pulut Puan sri Suraya la yang buat...kalau wat kek ni kita serahkan je la kat dia...sapa nak order lagi lepas ni ?sebelum kedai tutup...hehehe..jgn marah su...
Bergambar ramai2 sebelum potong kek n pulut...senyummmmmm.....

Jom kita potong kek..Selamat Hari Jadi Hulaif..semoga menjadi anak yang soleh dan menjadi kebanggaan ayah dan ummi...birthday boy yang pakai baju merah tu....

Seperti biasa dah kenyang makan kek...time buka hadiah pulak...kat sini kena buka hadiah kat depan tetamu..baru la rasa dihargai..aku agak la..hehehe..lepas selesai sumenya apalagi balik le...ok ada masa jumpa lagi...

Jumaat, 30 Julai 2010

Den Gamle By (Arhus)

Assalamualaikum...cerita ni dah lama..baru hari ni nak cerita..ni masa kat Den Gamle By kat Arhus hari tu...tempat ni macam kampung orang dulu-dulu la...kat Copenhagen ni aku tak masuk lagi..insyaallah kalau ada kesempatan nak pergi juga....ni ada sikit abik gambar kat sana...
Ni tgh cuba nak masak air la kekononnya...pakai dapur kayu lagi...
Orang Denmark dulu-dulu pakai baju labuh2...mcm kat gambar ni...kalau keluar rumah siap pakai tutup kepala lg...apasal budak kecik ni ketawa lak?apa la yang kelakarnya....

Ni antara rumah2 kat situ...banyak lagi..lorong ni je la yang aku abik..hehehe...

Diaorang ni kekononnya orang gaji kat rumah orang kaya la..tapi aku tak jumpa pulak mana orang kayanya...dah tidor kot...atau pun ada kerja luar...

Khamis, 29 Julai 2010

Jalan-jalan

Assalamualaikum...jalan-jalan ni dah lama dah...baru ada kesempatan nak isi kat blog..banyak lg ambik gambar tp letak yang ni je la...yang lain simpan..
Bergambar kat pantai ...seronok sgt hari tu...tak ada la apa sgt istimewanya ...tapi hari tu memang happy la...kebetulan hari tu birthday adik je....

Kalau tak percaya tengok tu...ketawa besar ummi n adik kan?itu la tandanya happy...

Isnin, 26 Julai 2010

Petik buah ceri

Assalamualaikum...cuti tadi kami pergi Arhus rumah Kak Bedah....ni kami diajak untuk petik buah ceri yang ditanam dipersisiran pantai...satu pengalaman yang manis bila dapat petik buah ceri sendiri....
Seronok n kelakar pun ada..bila petik buah ceri ni..ni ahmad tengah bagi arahan kat abah..sana bah..situ bah...kata kak Bedah buah ni berkurangan mungkin ramai orang dah kutip kot...tak de rezeki la tu.... Ni la hasilnya buah ceri yang kami kutip...ini warna merah yang biasa kita jumpa kat pasaraya...rupa-rupanya ada ceri warna kuning..yang kuning lagi manis n sedap pada aku la..pada orang lain tak tahu la...
Ni la ceri yang warna kuning yang aku cakap tu..ada dapat sikit je...
Ni kat pantai..tak tahu apa ke namanya pantai ni...
Nak terbang ke mana la anak beranak ni....tak kisah la..asal kan happy..
Dok seronok main air kat persisiran pantai..tiba-tiba hujan turun..ingat kan tak lebat n sekejap je..rupa-rupa lama n lebat pulak tu...mandi hujan la kami petang tu...huhuhu...sejuk sgt..naik bas pun kuyup..hehehe..

Majlis Tahlil n Besday


Assalamualaikum...lamanya tak jenguk blog ni...malasnya menjadi-jadi la pulak....semalam ada buat majlis tahlil buat arwah atuk n buat sekali besday anak-anak.....sebelum balik malaysia tahun depan buat la..tunaikan permintaan anak-anak...buat simple2 je...

Happy sungguh la bebudak ni..bila dapat kek ada lilin mcm ni...ada pulak kekawan datang...cepat2 tiup lilin tu dah cair dah...

Haa...ni la orangnya yang wat kek cantik ni...sama cantik dgn orangnya kan?...ummi bab wat kek ni banyak yang tak jadi dari jadinya..hehehe... tu la minta tolong dgn cik Su ni buat kan untuk besday anak2...terima kasih daun keladi..klu boleh buat lagi..hehehe..ini sudah lebih....

Jom kita sama-sama potong kek...Happy besday untuk kakak,Ahmad n adik..semoga menjadi anak yang soleh,solehah...jgn tinggal solat..hormat orang tua..berpegang teguh dgn al-quran dan sunnah..insyaallah hidup diberkati ALLAH...Amin....Abah n Ummi doakan semoga kalian berjaya di dunia dan akhirat...
Terima kasih kepada kawan2 yang sudi hadir pada hari ni...insyaallah panjang umur kita jumpa lagi..bye...

Jumaat, 9 Julai 2010

Mari Mengaji

Assalamualaikum...adik baru belajar mengaji kalau salah tolong tunjukkan...sejak tak pergi sekolah ni la hasilnya adik belajar mengaji....abah cakap kalau adik tak gi skul, adik kena mengaji kat rumah...kalau tidak abah hantar adik pergi skul balik....dgn penuh semangat si kecik ni mengaji gara2 tak nak kena hantar kesekolah...kalau abah,kakak n abang pergi skul...adik cepat2 pegang kitab IQRA.....ummi la yang jadi ustazah tak bertauliah ajar adik...hehehe...

video

video

Isnin, 5 Julai 2010

Loppe Marked a.k.a Flea Market

Assalamualaikum...sabtu lepas cuaca elok panas so ajak la anak-anak keluar...bukan keluar mana pun..saje jalan-jalan tengok loppe market...musim panas ni la aktiviti kitaorang...my hubby memang suka tgk barang antik...saje tengok je,beli kena fikir 2,3 kali sbb nanti mcmmana nak bawa balik malaysia...lg pun kalau pegi loppe market ni mcm pegi pasar minggu..bezanya pasar minggu jual barang2 baru..lopper market jual barangan terpakai...al-maklum la orang denmark ni kan kaya-kaya...sekali 2 pakai dah tak nak pakai..betul ke tidak aku pun tak tahu...aku agak je..hehehe....
Loppe market ni macam2 ada...buku,baju,barangan rumah ,kira semua ada la...


Kebetulan kat situ ada benda ni pulak...budak2 ni main kat sini je...diorang bukan rajin nak mengikut mak,pak nye tinjau2 barang ni...main lg best...tak lama pun kat sini aku dah ajak balik sbb dah sakit kepala..mungkin cuaca yang panas kot....cuaca panas kat sini berbeza dgn panas kat malaysia...

Ceri oh Ceri

Assalamualaikum...kenapa pulak la keluar tajuk ceri ni kan...my famili suka makan buah ni...klu makan sekali hadap je..ye la bukan banyak mana pun 500 gram..makan 5 orang..hehehe...ceri ni ada waktu summer je ..time winter tak de...saje nak letak kat sini..sbb nanti dah balik malaysia tentu susah nak dapatkan buah ni...kalau dah makan, nak lagi dan lagi...
Masa berjalan nak ke Centrum jumpa la pokok ceri ni...aku dapat ambil gambar dahan yang terjuntai keluar pagar...cakap dgn my hubby, boleh tak kita tanam pokok ceri kat malaysia...kalau boleh kan best...boleh tanam kat belakang rumah..hehehe..


Jumaat, 2 Julai 2010

Aktiviti Cuti Sekolah 2010

Assalamualaikum....dah dekat seminggu bebudak ni cuti sekolah...hari ni aku bawa la anak-anak aku ni gi library...kat sini panggil Bibliotek...kat rumah je boring gak..lagi pun uminya tgh rajin hari ni nak bawa diorang keluar..hehehe..kalau tak dok umah je la...sekarang baca buku je anak-anak sekalian...umi tolong temankan je..
Bab ni yang kakak n ahmad suka bila datang library...bolah main game kat komputer...kalau kat umah dah tentu umi marah sebb takut komputer rosak...ni pun umi dah letak syarat ..baca buku dulu baru main game..baca buku ada la 30 minit..main game n lain2 dekat 60 minit..apa-apa je la asal korang bahagia umi tak tension....
Lepas je keluar dari library bergambar dulu dgn lembu ni ha... replika lembu ni simbol Rodovre Kommune....
Macam-macam la aksi anak-anak aku ni kan...tapi mana yang sorang lagi..ala yang kecik tu?
La kat sini rupanya dia..tahu kenapa?..la ni tengah menjaruk (merajuk)..sekarang ni tak boleh tegur sikit...apa yang dia hajat kena penuhi kalau tidak..ni la jadinya...al-maklum la anak bongsu la katakan...